OsteoGroep Indicaties 1920x560px kopiëren

Rugklachten

Rugklachten kunnen we toeschrijven aan een groot aantal oorzaken en er zijn vaak meerdere factoren aanwezig die een verminderde belastbaarheid van de rug doet ontstaan. De rug of wervelkolom is voor zijn mobiliteit afhankelijk van de mobiliteit van het bekken, de (ophangstructuren van) organen in borst/buikholte, de spieren die aan de wervelkolom vast hechten, de ribben, het borstbeen, de schedel en nog vele andere delen van het lichaam. Ook de zwaartekracht speelt een belangrijke rol. Het zwaartepunt verandert namelijk bij iedere standsverandering, waardoor de belasting van de rug ook verandert. 

In de osteopathie betrekken we het hele lichaam zoals hiervoor beschreven in het onderzoek en de behandeling van rugklachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bewegingsbeperkingen of hypermobiliteit ter hoogte van de rug zelf en de SI gewrichten maar ook in de rest van de wervelkolom kunnen leiden tot overbelasting van de onderrug.
  • Een geblokkeerd gewricht in de voet kan leiden tot een verkeerd bewegingspatroon in de rug.
  • Bewegingsbeperkingen die ontstaan zijn na operaties, bijvoorbeeld van de meniscus of voorste kruisband in de knie, kunnen op termijn leiden tot overcompensatie in de rug.
  • Bij sporters is het ook van het grootste belang om na een fysiek trauma even bij een osteopaat langs te gaan. Als je veel van je lichaam vraagt, kunnen de kleinste verstoringen op termijn zorgen voor vervelende blessures.
  • Ook de organen kunnen een belangrijke rol spelen: een nier die niet goed beweegt is vaak de oorzaak voor pijn in de flank. Een vergrote of ontstoken prostaat geeft een verhoogde spierspanning van de bekkenbodemspieren, waardoor op termijn lage rugklachten kunnen ontstaan. Ook verklevingen in de buik, door bijvoorbeeld verwijdering van de blinde darm of baarmoeder, kunnen zorgen voor rugpijn!

    De osteopaat zal bij rugklachten alle aspecten, die invloed hebben op dat gedeelte van de rug waar u last lage van heeft, onderzoeken. Het gaat dan om de wervel(s) zelf, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte van de rug inwerken. Bij acute rugklachten is het noodzakelijk eerst rust te brengen in de rug om daarna te kijken waardoor de klachten zijn ontstaan. 
11 web
Vestigingen
Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw gegevens in.

Contact

OsteoGroep
Zandpad 70, 3241 GZ Middelharnis
E info@osteogroep.nl
T 088-0 100 600

De praktijkassistentes zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 14:00 uur.