OsteoGroep Indicaties 1920x560px kopiëren

Nek en Whiplash klachten

Ons hoofd dat steunt op de nek weegt gemiddeld 5 kg. Door de nek loopt het centrale zenuwstelsel waaruit verschillende zenuwen naar de armen, de borstholte, de buikholte, het middenrif en de buikvliezen – ophangstructuren van organen lopen. Dit kan spanning in de hoge nekspieren en klachten in het midden van de nek veroorzaken. De lage nekregio wordt mechanisch belast doordat de borstkas er aan ophangt en ook onze kaken hebben een grote invloed op de nek. Omdat wij ons blikveld altijd horizontaal wensen te houden dienen alle blokkades elders in het lichaam automatisch gecorrigeerd worden door de hals - en nekmusculatuur, zodat uiteindelijk ons zicht horizontaal blijft. Vanwege de ligging van de schildklier heeft de nek via de spieren en het bindweefsel in de hals ook invloed op dit hormonaal rijke orgaan. Ook kan vanuit de nek hoofdpijn ontstaan, door spanning vanuit de spieren (houding achter tablet of PC), een overprikkeling vanuit het zenuwstelsel en/of een blokkade van een wervel.

Conclusie is dat de halswervelkolom met het hele lichaam in verbinding staat en dat dus de oorzaak van nekklachten frequent zich niet in de nek bevindt. Een goede mobiliteit en stabiliteit van de nek is daarom van groot belang om klachten te genezen of te voorkomen. Een ieder kan zich na het voorgaande wel bedenken dat de impact van een (whiplash)trauma op de nek ingrijpend kan zijn. 

Whiplash is de verzamelnaam voor klachten die ontstaan zijn nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Daardoor kunnen er onder meer door uitrekking, compressie en verschuiving (micro)letsels ontstaan van allerlei structuren zoals de wervellichamen, de wervelgewrichtjes, de tussenwervelschijven, de gewrichtsbanden, de spieren, de zenuwbanen en het ruggenmerg. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de personen met het whiplash trauma na 3 à 4 weken spontaan herstellen van hun klachten. Bij de overige 50% houden bij 80% van de patiënten de klachten tot een jaar aan en spreekt men van het post-whiplash syndroom. Men registreert frequent een hele reeks van klachten (hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, cognitieve functiestoornissen, etc.). 

Diagnostisch onderzoek in ziekenhuizen naar aanleiding van nek/ whiplash klachten op structuurniveau levert frequent geen bevredigende resultaten op. Osteopathie is dan zeker aan te bevelen. De veelvoud aan functionele klachten in verschillende lichaamssystemen vraagt een holistische aanpak. Het behandelplan zal afhangen van de locatie van de gevonden bewegingsbeperkingen en de ernst van de klacht. Uitbalancering van het zenuwstelsel krijgt altijd veel aandacht. Bij ernstige nek – en whiplashklachten kan de osteopaat ervoor kiezen om tijdens de behandeling de nek in 1e instantie niet te behandelen. 

13 web
Vestigingen
Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw gegevens in.

Contact

OsteoGroep
Zandpad 70, 3241 GZ Middelharnis
E info@osteogroep.nl
T 088-0 100 600

De praktijkassistentes zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 14:00 uur.