OsteoGroep Indicaties 1920x560px kopiëren

Voorkeurshouding

Sinds een aantal jaren raden artsen en consultatiebureaus aan de kinderen steeds op de rug te leggen. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat het aantal baby’s met voorkeurshouding en de daaruit volgende schedelafvlakking veel vaker voorkomen. Volgens de osteopathie heeft een voorkeurshouding een onderliggende oorzaak.

Mogelijke risicofactoren:

 • Geforceerde bevalling (zuignap, forceps, ingeleide bevallingen etc.).
 • Langdurige indaling voor de bevalling: baby zit gedurende een bepaalde tijd in één houding geklemd in het bekken van de moeder.
 • Foute ligging in de baarmoeder.
 • Meerlingen: door plaatsgebrek in de baarmoeder ligt het hoofd vaak lange tijd in dezelfde houding, dit komt bij 50% van de meerlingen voor.
 • Eerste kind: bevallingen van uw eerste kind verloopt statistisch moeilijker.

  Uit al deze mogelijke risicofactoren komt naar voren dat de houding van het hoofdje en de kracht die op het hoofdje terecht komen van groot belang zijn. Dit kan voor een rotatie van de schedelbasis en een blokkade in de nek zorgen waardoor de baby gedwongen wordt in een bepaalde houding te liggen. De spanning in een bepaald gedeelte van de schedel kan verhoogd zijn waardoor de baby alle druk op dit gedeelte wil vermijden. De baby kiest dan de minst pijnlijke kant om op te liggen. 

  Andere oorzaken van een voorkeurshouding kunnen zijn: een verkorting van een spier in de hals, een blokkade in het bekken, spanning elders in de schedel, spanning in de wervelkolom of prikkels vanuit de buikorganen (maag, darmen).

  De osteopaat zal al deze mogelijkheden nagaan en behandelen waar nodig.
Afvlakking hoofdje 7814
Vestigingen
Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw gegevens in.

Contact

OsteoGroep
Zandpad 70, 3241 GZ Middelharnis
E info@osteogroep.nl
T 088-0 100 600

De praktijkassistentes zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 14:00 uur.