OsteoGroep Osteopathie 1920x560px kopiëren

Geschiedenis

De grondlegger van de osteopathie was Dr. Andrew Taylor Still (1828-1917). Als klassiek geschoold arts leefde hij in een onrustige tijd in de Verenigde Staten. Door een meningitis-epidemie verloor hij drie van zijn zonen. Hierdoor verloor hij ieder vertrouwen in de geneeskunde van die tijd. Dankzij observaties, dissecties en veel studie kwam hij tot het inzicht dat gezond weefsel een zekere mate van beweging moet vertonen en dat bewegingsverliezen nadelig in werken op de gezondheid. Zijn persoonlijke bevindingen integreerde hij met zijn klassieke medische achtergrond. Hiermee werd medio 1870 het fundament voor de moderne manuele geneeswijzen gelegd. 

In 1874 gaf hij zijn concept de naam osteopathie. Osteopathie is de samenvoeging van het woord "osteon" (bot) en het woord "pathos" (voelen). Met andere woorden: osteopathie staat voor het "voelen (naar de beweeglijkheid) van de weefsels". 

In Kirksville in de staat Missouri stichtte hij in 1892 "The American School of Osteopathy". Zijn denkwijze en manuele behandelwijze wordt later overgenomen en verrijkt door leerlingen, waaronder W.G. Sutherland en J.M. Littlejohn. Al in 1896 erkende de staat Vermont de osteopathie. Sinds 1966 is de osteopathie volledig wettelijk erkend en geïntegreerd in de gezondheidszorg in Amerika. Via Engeland en Frankrijk vormde de osteopathie vanaf de jaren 60 een snel groeiende tak van geneeskunde in Europa. 

In Nederland zijn er momenteel circa 400 gediplomeerde osteopaten geregistreerd. Via een 5 jarige parttime opleiding kunnen artsen en fysiotherapeuten gediplomeerd osteopaat worden. In Gent/België is een fulltime opleiding van 4 jaar.

Veel gestelde vragen

Wat kan een osteopaat voor mij betekenen?

Veel mensen leven met klachten (zie indicaties) die niet makkelijk te behandelen zijn. Soms zijn er mogelijkheden waarmee de klacht kan worden bestreden, maar die de oorzaak niet wegneemt, waardoor de klacht steeds terugkomt. In zo’n geval kunt u de OsteoGroep raadplegen. Via de website of centraal telefoonnummer 088-0100 600 (telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur – 14.00 uur) verstrekken wij u informatie en kunt u vragen stellen of een afspraak maken.

Wat kan ik verwachten bij een consult?

Voorafgaand aan het eerste consult ontvangt u een vragenformulier. Bij het eerste consult wordt de inhoud besproken en onderzoekt de osteopaat het lichaam op bewegingsverliezen die gerelateerd zijn aan uw klacht(en). Na het onderzoek vertelt de osteopaat wat zijn/haar bevindingen zijn en wordt de behandeling opgestart. De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen en zal proberen de belangrijkste bewegingsverliezen weg te nemen, in de verwachting dat daarmee het lichaam zichzelf zal doen herstellen.

Is osteopathie veilig?

Veel patiënten die wij in de osteopathie praktijk ontmoeten, zijn niet doorverwezen door artsen of specialisten. Osteopaten zijn dan ook getraind om contra-indicaties uit te sluiten! Signalen van onderliggende ziektes en afwijkingen worden herkend. Met uw toestemming vindt vervolgens overleg plaats met uw huisarts en/of specialist. Via visitatie, na- en bijscholing bewaken zowel het N.V.O. (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie) en het N.R.O. (Nederlands Register voor Osteopathie) de kwaliteit van de osteopathie in Nederland. Alle osteopaten van de OsteoGroep zijn hierbij aangesloten. Meer informatie via www.osteopathie-nro.nl en www.osteopathie.nl.

Waarin verschilt de osteopathie zich met andere therapievormen?

Vele therapievormen richten zich op deelgebieden in het menselijk lichaam. Men specialiseert zich bijvoorbeeld op de huid, zenuwen of gewrichten/spieren. Dit is waardevol. Daarmee bestaat wel het risico dat men het overzicht kwijt raakt. Osteopathie kijkt functioneel naar het totaalplaatje en analyseert de belangrijkste bewegingsverliezen op basis waarvan de samenwerking tussen de lichaamssystemen niet goed verloopt. Door dat te verbeteren kan het lichaam zichzelf weer herstellen.

Vestigingen
Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw gegevens in.

Contact

OsteoGroep
Zandpad 70, 3241 GZ Middelharnis
E info@osteogroep.nl
T 088-0 100 600

De praktijkassistentes zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 14:00 uur.